TILMELD NYHEDSBREV
HVALPEFODER - HUNDEFODER

Tidligere fodrede jeg med tørfoder, og fik problemer med sygdomme, eksem, kløe, fældende pels, glansløs pels, opsamling af hundelorte på græsplænen regelmæssigt plus uendelig mange skåle vand i løbet af dagen.

Nu fodrer jeg med BARF - råt kød og rå ben og giver rå æg, vitaminpulver og lakseolie som tilskud plus alle de grønne grønsager samt hvidkål og andre kål. 

Mine hunde har forbedret sig væsentligt: De har en tyk blød pels som kan sammenlignes med en kanin, pelsen skinner, de fælder stort set ikke - hvilket er skønt, når man har 5 hunde. Der er ingen afføring på græsplænen mere, fordi alt er fortæret og kun kalk er tilbage så jeg træder på det, så det pulveriserer ned i græsset.

Der er ingen allergi, eksemkløe eller sygdomme - og jeg har ikke haft en hund til dyrlæge i de 3 år, jeg har fodret med barf. Men det allerbedste er, at de altid er rolige, velafbalancerede, glade, mætte og drikker stort set ikke vand mere (med mindre det er meget varmt) fordi der er så meget vand i kødet.

Er det svært at opbevare kød? Nej, idag findes der BARF-butikker alle vegne, hvor du køber det i poser, som du fryser ned, ligesom du gør med frosne ærter. Om  morgen tager du det ud af fryseren og lægger det i håndvasken og så er det halvoptøet, når hunden skal have det.

Lugter det? NEJ! Hvis det lugter skal det byttes. Det skal lugte nøjagtigt ligesom det kød, du køber til familien skal lugte.

Er det dyrt? Nej, hvis du har tænkt dig at købe kvalitetshundemad uden mel, konserveringsmidler, sukker og farvestoffer, med et stort kødindhold så er det samme pris. Jeg sammenligner med ORIJEN som koster 735 kr. for 13 kg. Det er 19 kr. pr. dag. Det giver jeg også for BARF. 

Hvor meget kød og ben skal din hund have?
En hvalp skal have:
10 % af sin vægt indtil den er 1/2 år.
5 % af sin vægt indtil den er 1 år.
Over 1 år kun 2-3 % af sin vægt.

BARF kan købes i pakker af 500 gram, 1 kg. , 2 kg. og 5 kg. Der er BARF-butikker overalt i DK se Rigtig Hundemad.dk

ER der noget du vil have uddybet, så ring til mig :) Jeg er altid villig til at dele af mine erfaringer.
Vh. Elin B
29728236.

LÆS OGSÅ: Hvalpefodring - færdigt foder eller hjemmelavet mad?

Af fagdyrlæge Finn Boserup

Den rette fodring af hundehvalpe er noget, der er meget vigtigt, fordi dårlig mad eller dårlig sammensætning af maden kan få konsekvenser for hunden - i værste fald for hele dens levetid.

Foderet skal dække hvalpens behov
Skal det være "købemad", eller kan man ikke lige så godt - eller måske bedre - selv lave mad til sin hvalp? Og måske kan hunden meget bedre lide "mors" hjemme lavede mad?

Og hvor tit skal en hvalp i det hele taget have mad?
Ja, som det fremgår, er der mange ting at tage stilling til, og svaret er her som så ofte, når vi taler om levende væsner: Der er ikke et endegyldigt svar.

Men det, som er så vigtigt, når vi taler om fodring af hvalpe, er, at der er balance mellem proteinerne, kalk og fosfor og vitaminer, specielt D-vitamin. Så hvis man selv vil lave mad til sin hundehvalp, skal man sætte sig grundigt ind i hundens forskellige behov for forskellige næringsstoffer, og disse behov er forskellige fra det, som er menneskets behov.

Tidligere levede hundehvalpe da tit af "rester" fra menneskets bord, vil mange sige, og det er også korrekt. Og tidligere var den gennemsnitlige levealder for hunden også flere år lavere end nu, samtidig med, at der fandtes en lang række af mangelsygdomme, som vi overhovedet ikke ser hos de hunde, der fodres med et godt "købefoder".

Så mit råd er ganske klart: Giv hundehvalpen et hvalpefoder, der er produceret af en velrenommeret producent og beregnet til den størrelse hund, som du har anskaffet dig.

Forskelligt hvalpefoder til små og store racer
Da hunde jo har en voksenvægt fra ca. l kg og op til 80 kg, så er behovet i hvalpetiden forskelligt fra den ene hundestørrelse til den anden. Og derfor findes der også hvalpefoder beregnet til de store racer, hvilket vil sige hunde med en voksenvægt over ca. 25 kg.

Forskellen på disse typer af hvalpefoder er, at til de store racer er der lidt mindre kalk og proteinstoffer i foderet, hvilket bevirker, at hunden vokser lidt mere langsomt, og samtidig minimeres risikoen for fejludvikling i led og knogler.
Det betyder altså, at risikoen for udvikling af albueleds- og hofteledsdysplasi bliver mindre, når man fodrer sin "store" hvalp med det rigtige foder.

Og når man giver sin hund et sådant foder, der er et fuldfoder, har den IKKE behov for tilskud hverken af vitaminer, mineraler, kalk eller tilsvarende, selvom nogle stadig mener, at et kalktilskud da ikke kan skade! Men det er rent faktisk lige, hvad det kan, fordi balancen mellem foderets mineraler og D-vitamin forskydes uhensigtsmæssigt, hvis man giver et sådant tilskud.

Alderen afgør antallet af måltider
Jo mindre hvalpen er, des flere måltider, men da det jo som bekendt er direkte ulovligt at tage hvalpe under 8 uger fra moderen, så taler vi altså her om hunde fra 8 ugers alderen og opefter. Også her spiller størrelsen ind, men som en tommelfingerregel skal hvalpen have 4 måltider indtil 3-måneders alderen, 3 måltider indtil 4-6-måneders alderen og herefter 2 måltider. Hvis hvalpen er på BARF kan den nøjes med et måltid om dagen.

Det er sundest at fortsætte med 2 måltider om dagen, fordi risikoen for overvægt mindskes, hvis man spiser små måltider flere gange dagligt, idet organismen så bedre kan udnytte foderets forskellige bestanddele og ikke danner så meget fedt. Samtidig reducerer det også risikoen for maveudvidelser og mavevendinger hos de racer, hvor den sygdom somme tider optræder. Så væn hunden til et mindre morgenmåltid og et lidt større aftensmåltid.

Dyrt eller billigt foder?
Lad mig sluttelig lige nævne lidt om, hvorfor der er så stor prisforskel på forskellige foderprodukter. Prisforskellen skyldes næsten altid forskel i kvalitet. De seriøse firmaer har en god og solid forskning bag deres produkter. Det koster penge, men giver også et bedre produkt fremstillet af gode råvarer - og måske med lidt færre hjælpestoffer som farve og konserveringsmidler.

Og endelig skal man huske på, at der ofte også er stor forskel på, hvor meget foder hunden skal have af de forskellige produkter. Hvis en hund skal have 200 g tørfoder om dagen af et foder for at blive mæt og få de nødvendige næringsstoffer, men kun 100 g af et andet produkt, betyder det jo, at der går dobbelt så meget til spilde af det første produkt som af det andet.

Det betyder, at du skal samle dobbelt så meget afføring op, når hunden får det første produkt, og at de råvarer, som det første produkt er lavet af, kun udnyttes halvt så godt som i det andet produkt. Altså er kvaliteten af det andet produkt bedre end det første. Så når dette tages med i betragtning, er det ikke sikkert, at prisforskellen er så stor endda.

For mig er konklusionen klar:
Det lønner sig på langt sigt at købe kvalitetsfoder, og det er nok kun meget lidt dyrere på langt sigt - og ikke mindst er det naturligvis bedre for hunden at få et godt foder, så den lever godt og ikke bliver syg. Jeg anbefaler ORIJEN - hvis du kun vil bruge tørfoder. Det er tør-barf - 80 % kød og 20 % grøntsager og frugter.

 Den australske dyrlæge Ian Billinghurst
har tidligere skrevet bogen ”GIVE YOUR DOG A BONE” i 1993, og baseret på hans erfaringer, har han skrevet bogen ”GROW YOUR PUPS WITH BONES” i 1998. I den går IB i dybden med, hvordan man fodrer den gravide tæve og hvalpene, så man undgår skeletproblemer i hele hundens liv. Undertitlen er: ”BARF programmet for avling af raske hunde med henblik på at fjerne skeletproblemer”.
Oversigt over kapitlerne i bogen:
Del 1. Ben og råt kød-programmet – alt om BARF
Del 2. At fodre når man avler. At give BARF ved ønsket om stærke hvalpe i graviditeten og fodring af hvalpene fra fødslen af og hele deres liv.
Del 3. Ben bygger ben. En analyse af skeletproblemer hos hvalpe.
IB skriver at hans formål med at skrive bogen er:
1. at hjælpe usikre hundeejere med at gå fra en filtret skov af informationer til en klar eng af informationer.
2. at forklare den vigtige rolle som foder og motion har for hundens:
·         Reproduktion
·         For at den kan vokse, uden at der opstår skeletproblemer
    
IB skriver:
”Behovet for at skrive denne bog er blevet increasingly apparent for mig i løbet af de sidste år, da jeg er vidne til reproduktion af skeletproblemer hos moderne hunde og det fortsætter med at decline, på trods af den rigdom på viden og penge som puttes i canine health industrien”
 
At skrive bogen om at opfostre sine hvalpe på ben og kød, har han skrevet, for at vise os hundeejere, at skeletproblemer og reproduktionssygdomme, ikke behøver at være til. Det er nemt at vende denne udvikling.
Her under kan du se forskellige poser fra BARF som er købt i Danmark.
 

HUNDEMAD/SYGDOMME HOS HUNDE SIDEN 30ÈRNE
Sundheden hos hunde i Vesten er gradvist declined. Specielt giver det sig udslag i skeletproblemer hos hvalpe – (OBS: dyrlægerne i DK dokumenterede i 2012, at 20 % af alle hvalpe har skeletproblemer ved 1-års alderen) – og reproduktionen af sygdomme hos den voksne hund, går side om side med forandringerne i to vigtige aspekter af canine manegment. (s.2)
For det første har vores hunde lidt en unprecedented forandring i deres spisevaner med introduktionen af kommercielt hundefoder.
For det andet er der kommet en gradvis ændring i den slags motion, som vores hunde får i dag. Vores hundes motion som plejede at være fri løben omkring på store arealer, lege og spise-motion, har gradvist ændret sig til tvungen og inapproriate/ upassende motion sammen med en komplet mangel på spisemotion. Dette skift til upassende motion har haft den største indflydelse på skelet-sundheden hos vores unge hvalpe.
Skiftet til kommercielt foder som en standardmåde at fodre på, har set en decline/nedgang på alle måder i canine sundhed inklusiv det reproducerende og skeletsundheden af hundene som tvinges til at spise det kommercielle foder.
Nedgangen i den generelle sundhedstilstand, reproduktion og skeletsundheden health er blevet bemærket og outstanding, selvom ingen har været villige til at lave den obvious/selvklare forbindelse mellem den gradvise increase i degenerative sygdomme og den meget oplagte grund – vores hundes forfærdelige, upassende foder.
 
HUNDEFODERINDUSTRIENS UNDERSØGELSER
Hundekroppe er forsøgskaniner for foderproducenter som laver masser af uafhængige undersøgelser, hvilket skal demonstrere, at hundefoderproducenterne er ansvarlige for en wide range af degenerative sygdomme inklusiv reproduktionsproblemer, nogle tæver får ingen eller bare få hvalpe – de går ”tomme”, kaldes det, og skeletsygdomme som albue og hoftedysplasi.
Et hav af kliniske studier understøtter denne påstand. De dyrlæger som er involveret i studierne som erkender, at sygdomme skyldes kommercielt hundefoder, er sjældent dyrlæger med klienter eller er kendte indenfor dyrlæge proffessionen i praksis.
Resultatet er, at vi dyrlæger accepterer hundefoder uden at blinke eller stille spørgsmål ved det. Vi nægter kritisk at undersøge disse produkter. Vi ignorerer al viden som viser, at det er defective. I stedet accepterer vi i en blind tro på, at kommerciel produktion er baseret på videnskabelige beviser som viser, at det er så god og så sundt et produkt at der ikke er grund til at være kritisk. Når det kommer dertil er vores hoved godt begravet i sandet.
   
En hund er en tam ulv - der har 99,8 % til fælles - herunder de samme hjørnetænder som for 35,000 år siden. Her er det Aschas tænder du kan se. Kridhvide fordi hun gnaver ben hver dag - ellers bliver de gule og fyldt med plak.

GRUNDEN TIL UKRITISK SALG AF HUNDEFODER BLANDT DYRLÆGER
Det er fordi, siger IB at vores profession og hele hundefoderindustrien er blevet afhængige af både produktet og at være forhandlere. Hundefoderproducenter betaler DKK og hundeudstillinger, de giver tilskud til optræning af servicehunde, de giver penge til hundemagasiner, til universiteter som forsker i hundesygdomme. De støtter konferencer, fonde og alle andre ting vedrørende hunde.
De udfører undersøgelser af vores patienter, hundene, og betaler dyrlægerne og andre for at lave undersøgelser. De underviser vores unge dyrlæger i nutrition og fylder vores venterum med hundemadsprodukter, som giver os dyrlæger en indtægt. Og hvis vi sælger nok, er der kick-back i form af patienter med sygdomme. Produkterne sørger derfor for, at vi har patienter hele tiden.
Med andre ord, det hundefoder vi dyrlæger sælger og anbefaler er en god forretning for os. Vi sælger det, får profitten og nyder godt af mange patienter. Vi behøver ikke længere være specialister i nutrition. Foderet giver os (a crop) af nye patienter. Vores klienter vil aldrig få at vide, at det anbefalede hundemad er grunden til vores hundes dårlige helbred.
Vi modtager derimod tak fra vores kunder for god og anvendelig service, og vi forbliver troværdige grundet vores profittering af, at følge den almindeligt accepterede praksis uden spørgsmål, ligeså selvfølgeligt som får.
HVIS VI KAN FÅ VORES PATIENTER TIL AT HOLDE OP MED AT SPISE HUNDEFODER FRA INDUSTRIEN
Og skifte til biologisk egnet foder og motion, vil sygdomme begynde at forsvinde. Jeg modtager dagligt breve som bevis på dette faktum og mine klienter viser mig kontinuerligt hunde som er gået fra et dårligt helbred til et (brilliant health). At gå tilbage til health inkluderer forsvinden af
·         Reproduktionsproblemerne
·         Ortopædkirurgiske benproblemer hos ældre (juvenile) hunde forsvinder simpelthen
Her kan jeg tilføje: Min hund LINA havde i et år lidt af dårlige ører – røde og betændte og hun kløede sig til blods. Desuden kløede hun sig i numsen – ja, bed sig i den, og kløede konstant på siden af munden og i ørerne. Efter to dage på BARF holdt hun op, og ørerne var fine lyserøde igen. For hver måned jeg har fodret med BARF har hundene skiftet pelsen på 10 cm. fra ørerne og nedefter. Således har jeg fodret med BARF i 3 hele måneder nu og de har 30 cm. blød og lækker silkepels og resten er tør og klistret at føle på.
Jeg fodrer med 600 gram pr. dag i alt 2 % af hunden vægt på 30 kg. Det koster det samme, som at fodre med kvalitetshundefoder, hvor der er 60 % kød og resten mel. www.olivers.dk f.eks.
GROW YOUR PUPS WITH BONES er skrevet, så hundeejere, avlere, dyrlæger og alle andre som er involveret i produktionen af og opdræt af hvalpe ved, hvor enkelt det er at opfostre hunde med meget få reproduktive problemer og med et sundt skelet.
Når vores hundes helse fejler på disse to områder, er det næsten altid fordi vi fejler med at give biologisk uegnet føde, og særligt når det angår at opfostre hvalpe, fejler vi ved manglende motion på en biologisk måde.
NÅR HUNDE SKIFTER TIL BEN OG RÅT KØD OG MOTION FORSVINDER HELSEPROBLEMERNE
Ved at skifte til sådan en usædvanlig, simpelt og grundlæggende ændring af hundes foder og motion, vil læsere af denne bog hurtigt opdage, hvad mange hundeejere sætter pris på: God samvittighed, sparede penge på dyrlægeregninger, operationer, medicin og diæter og den store tilfredsstillelse at få en stress fri avl af et stort antal hvalpe som kan og vil vokse sig til sunde hunde, totalt fri for skeletproblemer.
PLEASE NOTE
Bemærk venligst, at i alle mine år som dyrlæge, har jeg aldrig haft en klient som har fortalt mig, at hans/hendes hund er blevet rask, fordi de er skiftet fra ben og råt foder til kommercielt hundemad. Men jeg vil gerne gøre det klart, at hvis noget sådan skulle ske, vil jeg gerne være den første til at endorse/ det.
Det har til dato, aldrig været tilfældet. Tværtimod modtager jeg dagligt beviser fra mund til mund, på telefon, og på e-mail, om at hunde der er skiftet fra kommercielt hundefoder til en biologisk appropriate foder baseret på ben og råt kød viser dramatisk, kontinuerlig og sustained forbedring i helse.
Jeg får også beviser på, at the decline i helse set over generationer af hunde, som er skiftet fra biologisk foder til hundetørfoder har haft den virkning, at helsen er forværret.
Hvis du har et ønske om at eliminere reproduktionsproblemer eller skeletsygdomme – inklusiv albue og hofteproblemer fra din hund eller din avl af hvalpe, vil jeg på det kraftigste råde dig til at læse og absorbere indholdet af denne bog. Hvis du følger programmet vil du også opleve radikal ændring til det bedre med hensyn til din hunds helse inklusiv dens reproduktion og skelettets sundhedstilstand.
s. 7.
Du vil blive forbavset over den hurtige og øjeblikkelige forbedring i din hunds helse når den skifter til BARF-programmet. Der vil også på nogle områder være brug for din tålmodighed. Hvis du har fodret din hund med kommerciel hundemad har det gjort en masse dårligt og det vil tage et par generationer at få sunde hunde. Bliv ikke discouraged/skuffet. Ved at blive ved med at fodre med BARF, vil du til sidste avle hunde, som reproducerer nemt og kontinuerligt, indtil de bliver ældre. Du vil se hvalpe leve meget længere og som ingen ben eller joint disease har.
AT BARFE
At barfe er et slangudtryk for at kaste op. De fleste hunde er meget tilfredse med at spise opkast. Det er faktisk naturligt for hunde at spise opkast. F.eks weanling hvalpe slikker deres forældres munde som et signal om, at de er sultne og ønsker at få noget mad. Det instinkt er bibeholdt i vores hunde.
Næste gang din hund forsøger at slikke din mund, så tænk over, hvad din hund forsøger at få dig til at gøre. Jeg foreslår dog ikke, at du gør det, trods nogle af mine kritikere mener det om mig!
BARF er et acronym for Ben og råt kød. Det er ikke noget jeg har fundet på. Det kommer vist nok fra Amerika. Uanset hvem der har opfundet det, er jeg meget taknemmelig fordi ordet BARF er en måde at give vitale dietary informationer.
BARF som jeg præsenterer det i denne bog, er en enkel, more strømlinet og mere prescriptive version af the dietary program, end jeg foreslår i ”GIV DIN HUND ET BEN” (fra 1993). Siden jeg skrev den bog har jeg modtaget forslag, spørgsmål, kritik og erfaringer som har hjulpet mig med at forme denne bog og særligt har focuseret stærkt på at fodre med BARF.
BARF er hvad hunde har spist i flere hundrede tusind år, så de er meget vant til at spise det. Deres kroppe kræver det faktisk, for at de kan være og forblive sunde. Og jeg understreger at alle hunde af alle racer har brug for BARF. Vi bør fodre med BARF for at optimere deres sundhed og maksimere deres vitalitet.
Jeg husker med stor tydelighed, da jeg skiftede fra Brugsens det billige hundemad, som jeg fodrede Bonzo med til Olivers, som indeholdt over 60 % kød. Bonzo , der var 8 år, og allerede havde hofteproblemer, ikke kunne springe ind i bilen mere, og var træt og hængte med mulen, ændrede sig på en måned til en ung hund, der ingen smerter havde og sprang ind i bilen. Da vågnede jeg og begyndte at interessere mig for hundemad. Grunden til at jeg skiftede var prisen og at jeg mødte hunde med blød pels, som jeg aldrig havde set det før.
Nu da jeg fodrer med BARF ved jeg, at hele pelsen skiftes ud og at det sker måned for måned. Det er så tydeligt at se, at jeg har fodret med BARF i 4½ mdr. For hver måned er håret skiftet 10 cm. ud. Efter et år skulle hele pelsen være skiftet ud, pelsen være blevet tyk overalt, fælder ikke mere, skinner som ”katteskidt i måneskind”, som min mor siger. Jeg glæder mig – ikke over det smukke look udelukkende, men over at hunden nu er langt sundere med det foder som den oprindelige ulv spiser.


TLF.+45 29728236 SKIBSTRUPVEJ 31 3140 LSGRDE Add-To-TomTomTILFJ TIL TOMTOM