TILMELD NYHEDSBREV
HVALPEFODER - HUNDEFODER

Tidligere fodrede jeg med tørfoder, og fik problemer med sygdomme, eksem, kløe, fældende pels, glansløs pels, opsamling af hundelorte på græsplænen regelmæssigt plus uendelig mange skåle vand i løbet af dagen.

Nu fodrer jeg med BARF - råt kød og rå ben og giver rå æg, vitaminpulver og lakseolie som tilskud plus alle de grønne grønsager samt hvidkål og andre kål. 

Mine hunde har forbedret sig væsentligt: De har en tyk blød pels som kan sammenlignes med en kanin, pelsen skinner, de fælder stort set ikke - hvilket er skønt, når man har 5 hunde. Der er ingen afføring på græsplænen mere, fordi alt er fortæret og kun kalk er tilbage så jeg træder på det, så det pulveriserer ned i græsset.

Der er ingen allergi, eksemkløe eller sygdomme - og jeg har ikke haft en hund til dyrlæge i de 3 år, jeg har fodret med barf. Men det allerbedste er, at de altid er rolige, velafbalancerede, glade, mætte og drikker stort set ikke vand mere (med mindre det er meget varmt) fordi der er så meget vand i kødet.

Er det svært at opbevare kød? Nej, idag findes der BARF-butikker alle vegne, hvor du køber det i poser, som du fryser ned, ligesom du gør med frosne ærter. Om  morgen tager du det ud af fryseren og lægger det i håndvasken og så er det halvoptøet, når hunden skal have det.

Lugter det? NEJ! Hvis det lugter skal det byttes. Det skal lugte nøjagtigt ligesom det kød, du køber til familien skal lugte.

Er det dyrt? Nej, hvis du har tænkt dig at købe kvalitetshundemad uden mel, konserveringsmidler, sukker og farvestoffer, med et stort kødindhold så er det samme pris. Jeg sammenligner med ORIJEN som koster 735 kr. for 13 kg. Det er 19 kr. pr. dag. Det giver jeg også for BARF. 

Hvor meget kød og ben skal din hund have?
En hvalp skal have:
10 % af sin vægt indtil den er 1/2 år.
5 % af sin vægt indtil den er 1 år.
Over 1 år kun 2-3 % af sin vægt.

BARF kan købes i pakker af 500 gram, 1 kg. , 2 kg. og 5 kg. Der er BARF-butikker overalt i DK se Rigtig Hundemad.dk

ER der noget du vil have uddybet, så ring til mig :) Jeg er altid villig til at dele af mine erfaringer.
Vh. Elin B
29728236.

LÆS OGSÅ: Hvalpefodring - færdigt foder eller hjemmelavet mad?

Af fagdyrlæge Finn Boserup

Den rette fodring af hundehvalpe er noget, der er meget vigtigt, fordi dårlig mad eller dårlig sammensætning af maden kan få konsekvenser for hunden - i værste fald for hele dens levetid.

Foderet skal dække hvalpens behov
Skal det være "købemad", eller kan man ikke lige så godt - eller måske bedre - selv lave mad til sin hvalp? Og måske kan hunden meget bedre lide "mors" hjemme lavede mad?

Og hvor tit skal en hvalp i det hele taget have mad?
Ja, som det fremgår, er der mange ting at tage stilling til, og svaret er her som så ofte, når vi taler om levende væsner: Der er ikke et endegyldigt svar.

Men det, som er så vigtigt, når vi taler om fodring af hvalpe, er, at der er balance mellem proteinerne, kalk og fosfor og vitaminer, specielt D-vitamin. Så hvis man selv vil lave mad til sin hundehvalp, skal man sætte sig grundigt ind i hundens forskellige behov for forskellige næringsstoffer, og disse behov er forskellige fra det, som er menneskets behov.

Tidligere levede hundehvalpe da tit af "rester" fra menneskets bord, vil mange sige, og det er også korrekt. Og tidligere var den gennemsnitlige levealder for hunden også flere år lavere end nu, samtidig med, at der fandtes en lang række af mangelsygdomme, som vi overhovedet ikke ser hos de hunde, der fodres med et godt "købefoder".

Så mit råd er ganske klart: Giv hundehvalpen et hvalpefoder, der er produceret af en velrenommeret producent og beregnet til den størrelse hund, som du har anskaffet dig.

Forskelligt hvalpefoder til små og store racer
Da hunde jo har en voksenvægt fra ca. l kg og op til 80 kg, så er behovet i hvalpetiden forskelligt fra den ene hundestørrelse til den anden. Og derfor findes der også hvalpefoder beregnet til de store racer, hvilket vil sige hunde med en voksenvægt over ca. 25 kg.

Forskellen på disse typer af hvalpefoder er, at til de store racer er der lidt mindre kalk og proteinstoffer i foderet, hvilket bevirker, at hunden vokser lidt mere langsomt, og samtidig minimeres risikoen for fejludvikling i led og knogler.
Det betyder altså, at risikoen for udvikling af albueleds- og hofteledsdysplasi bliver mindre, når man fodrer sin "store" hvalp med det rigtige foder.

Og når man giver sin hund et sådant foder, der er et fuldfoder, har den IKKE behov for tilskud hverken af vitaminer, mineraler, kalk eller tilsvarende, selvom nogle stadig mener, at et kalktilskud da ikke kan skade! Men det er rent faktisk lige, hvad det kan, fordi balancen mellem foderets mineraler og D-vitamin forskydes uhensigtsmæssigt, hvis man giver et sådant tilskud.

Alderen afgør antallet af måltider
Jo mindre hvalpen er, des flere måltider, men da det jo som bekendt er direkte ulovligt at tage hvalpe under 8 uger fra moderen, så taler vi altså her om hunde fra 8 ugers alderen og opefter. Også her spiller størrelsen ind, men som en tommelfingerregel skal hvalpen have 4 måltider indtil 3-måneders alderen, 3 måltider indtil 4-6-måneders alderen og herefter 2 måltider. Hvis hvalpen er på BARF kan den nøjes med et måltid om dagen.

Det er sundest at fortsætte med 2 måltider om dagen, fordi risikoen for overvægt mindskes, hvis man spiser små måltider flere gange dagligt, idet organismen så bedre kan udnytte foderets forskellige bestanddele og ikke danner så meget fedt. Samtidig reducerer det også risikoen for maveudvidelser og mavevendinger hos de racer, hvor den sygdom somme tider optræder. Så væn hunden til et mindre morgenmåltid og et lidt større aftensmåltid.

Dyrt eller billigt foder?
Lad mig sluttelig lige nævne lidt om, hvorfor der er så stor prisforskel på forskellige foderprodukter. Prisforskellen skyldes næsten altid forskel i kvalitet. De seriøse firmaer har en god og solid forskning bag deres produkter. Det koster penge, men giver også et bedre produkt fremstillet af gode råvarer - og måske med lidt færre hjælpestoffer som farve og konserveringsmidler.

Og endelig skal man huske på, at der ofte også er stor forskel på, hvor meget foder hunden skal have af de forskellige produkter. Hvis en hund skal have 200 g tørfoder om dagen af et foder for at blive mæt og få de nødvendige næringsstoffer, men kun 100 g af et andet produkt, betyder det jo, at der går dobbelt så meget til spilde af det første produkt som af det andet.

Det betyder, at du skal samle dobbelt så meget afføring op, når hunden får det første produkt, og at de råvarer, som det første produkt er lavet af, kun udnyttes halvt så godt som i det andet produkt. Altså er kvaliteten af det andet produkt bedre end det første. Så når dette tages med i betragtning, er det ikke sikkert, at prisforskellen er så stor endda.

For mig er konklusionen klar:
Det lønner sig på langt sigt at købe kvalitetsfoder, og det er nok kun meget lidt dyrere på langt sigt - og ikke mindst er det naturligvis bedre for hunden at få et godt foder, så den lever godt og ikke bliver syg.
TLF.+45 29728236 SKIBSTRUPVEJ 31 3140 ÅLSGÅRDE Add-To-TomTomTILFØJ TIL TOMTOM