TILMELD NYHEDSBREV
TEST DIN HUND

ER DIN HUND SKØN eller UMULIG?
Denne side kan du bruge til at vurdere din egen hund efter – set med andre menneskers øjne. Du kan samtidig tjekke om din hund har et træningsproblem/socialiserings- eller adfærdsproblem. Jeg har startet med at dele hunde op i kategorier ift. Problemadfærd.
1 er en skøn hund – 5 en problematisk hund. Hvis du når til 5 kan du derefter læse om mulige grunde til at det er gået galt og endelig hvordan du kan træne det væk selv.
 
1.       Nem og uden problemer. Regulerer opdragelsesmæssigt sig selv. ALFA.
Leder af flokken, som ikke behøver at irettesættes af ejer med andet end et blik eller en kort ordre. Behøver blot at stirre på de andre hunde, så stopper de deres forehavende, irettesætter kun de uintelligente og grænseoverskridende flokmedlemmer eller andre hunde, som de møder på gaden med ditto problemer. De går rundt med stoisk ro og styrer hele flokken. Hvis der er konflikter, går de bare en gang rundt om flokken, så dæmpes konflikten eller stopper øjeblikkeligt. Hvis det ikke sker, går lederen ind og stiller sig i midten og straks falder alle til ro. Ledere kan være både han og hunhunde og alder og køn spiller ikke ind. Kun intelligensen og om de ejer den stoiske ro.

 
2.       Nem med sporadiske problemer – rimeligt velopdragen. BETA.
Unghund (1-2½ årige) med hormonophobninger, der hele tiden skal hævde sig og ofte kommer i slagsmål. Kan dog reguleres enten ved, at ejer holder i halsbåndet til hunden er faldet til ro, at man udelukker dem fra flokken, eller at man taler med meget store bogstaver. Og i den rækkefølge! Gælder begge køn, som hører perfekt – men har selektiv hørelse i denne periode.

 
3.       Problematisk grundet endnu manglende vellykket opdragelse naturligvis pga. alder. GAMMA.
Hvalpe med krudt i røven, fra 3-12 mdr. Hvalpen har endnu ikke lært at opføre sig efter de sociale regler – både i hundeflokken og i menneskeflokken. Hvis begge dele ikke er ved at sive ind ved etårs alderen, flyttes de til en kategori 4 eller 5 og kræver særlig opmærksomhed.
 
4.       Problematisk grundet manglende social prægning på hunde og mennesker mellem 3-7 leveuge. OMEGAHUND/KLOVNEN.
Giver sky, angste hunde, der er svære at opdrage og ej heller forstår konsekvensordrer. Her er alder underordnet. Laller rundt og leger, opfører sig grænseoverskridende overfor både hunde og mennesker og er ikke i stand til at lære af egne erfaringer. Misforstås ofte af ejere og fejlbehandles/ (aflives tidligt). Er endnu ikke renlig omkring sig selv eller menneskers efterladenskaber.
 
Hertil går normalområdet.

 
5.       Dybt problematisk hund. Er ikke i stand til at lære de sociale regler og kan være urenlig både omkring sig selv og andre, kræver så meget opmærksomhed at den må konstant overvåges. Ofte ses kombinationen PATTEBARN/ KAMPKLAR HUND – en svær kombination.
Hunden er kampberedt hele tiden, og signal-uintelligent, misforstår andre hundes intentioner og gør udfald ud fra princippet ”et angreb er bedre end et forsvar”, tromler andre hunde (og mennesker) er ofte uligevægtig, hyler som en stukken gris når den forlades, er uberegnelig, rejser sig midt i søvn og gør umådeholdent, er urenlig, er urenlig omkring menneskers efterladenskaber, kan ikke lades alene uden problemer både fysisk og psykisk, lystrer ikke – heller ikke når man siger det samme den 100.gang. Flytter sig ikke på ordrer. Respekterer ikke et NEJ. Er ikke døv!
 
Kategori 4 og 5 – grunde til problemer:
Hvis hunden er for tyk, giver det ofte fejlfortolkninger i signalerne til andre hunde, grundet 1. Smerter 2. Overbelastede led der gør, at de ikke kan flytte sig hurtigt nok hverken i leg eller kamp, hvilket giver udfald i stedet og de bliver kampberedte. Derfor lander de ofte også i en kategori, hvor de ikke hører hjemme. Dette er dybt problematisk og ejeren bør tage en slankekur alvorligt. Ofte skyldes fedme, at hunden får lækkerbiskner fra menneskemad og at de konstant derfor er sultne, da der ikke er proteiner i menneskemaden. De spiser ikke deres hundemad, og får alt mulig klister ovenpå maden, med det resultat at de ikke kan spise fremmede steder. Alt i alt en stor ”bjørnetjeneste” at gøre hunden. I stedet tilbydes hunden sin mad 2 gange om dagen. Hvis den ikke har spist den efter 5 minutter fjernes den. I mellemtiden kan maden bruges som godbidder.
 
Hvis ejer ikke har været grundig i udspørgelse af opdrætter omkring hvalpens socialisering og har fået et tilfredsstillende svar, lander hunden ofte i kategori 4 og 5. Det skyldes ofte uvidenhed om vigtigheden af korrekt socialisering. Der er et skema til check af dette, som opdrætter bør udlevere.
 
Hvis hunden er købt uden stamtavle kan der være blandinger i hunden, der kan give problemer.
 
Hvis hunden er købt i internat, kan det være en ældre hund, der har haft massive problemermed mange problemkomplekser – f.eks. kombinationen. Er en blandingshund, har været misforstået, ikke socialt præget - giver problemer resten af hundens 15 års levetid og aflives også ofte før alderdommen.

Hvis ejer ikke har gået til hundetræning med hunden, hvor den socialiserer på både andre hunde og andre mennesker og ejer lærer om de sociale hunderegler og om hundens indre logik opstår kategori 4 og 5 hunde.
 
Hvis ejer ikke selv kan de sociale regler i samfundet, og derfor ikke opdrager hunden forsvarligt, opstår kategori 5-hunde. Eksempel på sociale regler: Man hopper ikke op af folk, man spørg om lov, før man hopper (op) i sofaen, hvis man er et fremmed sted, (uanset om man er dyr eller menneske) At spørge om lov til at hoppe op i sofaen betyder, at ejer forlanger at hunden ser op på ejer og beder om et svar. At hunden venter til den får anvist et sted at besørge – før den gør det! At hunden har lært at den ikke må hoppe op. Hvordan lærer man den det? Man giver udtryk for mishag.
 
Hvis ejer opfatter hunden som andet end en samarbejdspartner, opstår ofte kategori 4 og 5-hunde.
 
Hvis ejer egentlig ikke er hundemenneske, men er påduttet hunden af andre familiemedlemmer, KAN der opstå kategori 4 og 5 hunde.
 
Hvornår er en hund velopdragen?
·         Når man kan komme hjem til hunden iført nylonstrømper og hvid nederdel / nypudsede sko og lyse bukser uden, at mødet med hunden bærer præg af det bagefter.  Dvs. den hopper ikke op og den venter, til du er klar til at hilse på den (har skiftet tøj). Hvornår kan man forlange det af en hund? Når den er fyldt et år. Har den ikke lært det der, har den en problemadfærd, som der skal gøres noget ved.
·         Hunden er velopdragen, når den besørger og tisser, hvor du har anvist den. (Ikke på terrasser og steder hvor der opholder sig mennesker/børn)
·         Når den beder om lov til at sove i sofaen/sengen ved siden af dig. Venter til du kalder den op.
·         Og når den respekterer et NEJ. NEJ er en skarp stemme.  DYGTIG en blid stemme. Hvis den ikke lystrer, har det den konsekvens, at den skubbes ned igen. Venligt men bestemt med et NEJ.
 
Når du ikke selv er klar over, at din hund IKKE er velopdragen
·         Gæster viser tydeligt tegn på mishag, når hunden hopper op af dem.
·         Hunden trænger ind på gæster/gående/løbere/ stavgængere/cyklister, fordi den ikke er opdraget til at slappe af
·         Hunden respekterer ikke og overhører et NEJ
·         Hunden kommer ikke, når man giver den ordren HER.
·         Hunden sætter sig ikke ned ved SIT.
·         Hunden kan ikke finde hvile ved LÆG DIG.
·         Hunden lægger sig ikke ned ved DÆK.
·         Hunden kan ikke sove ved siden af sengen uden at hoppe op og tigge om at komme op.
·         Hunden trænger sig foran, når døre skal åbnes.
·         Hunden kredser om bordet og lægger hovedet på bordet (stor hund) hopper op af folk, mens man spiser.
·         Tigger ved bordet og sofabordet, køkkenbordetn og når børn har spiseligt i hænderne.
·         Hunden hopper op i sengen, når man går ind i soveværelset.

Problemadfærd:
·         Hunden hyler eller gør, så naboen ikke kan holde det ud og klager.
·         Hunden gør udfald mod dyr eller mennesker.
·         Hunden ødelægger dit indbo.

ER du nået hertil og er ved at give op, så ring og bestil en adfærdskonsultation på tlf. 29728236.
Kh. Elin
TLF.+45 29728236 SKIBSTRUPVEJ 31 3140 ÅLSGÅRDE Add-To-TomTomTILFØJ TIL TOMTOM