TILMELD NYHEDSBREV
BRAG OG RAKETTER NYTÅRSAFTEN.
Inden du læser artiklen af dyrlæge Henrik Strange herunder, vil jeg fortælle dig om mine erfaringer.
Det der virker:
Vis vejen - det gør en god leder - vis med dit kropssprog at du er rolig - hunden vil kigge på dig hele tiden, mens den ryster og småpiber. Lad den komme hen og ligge ved dine fødder. Men derefter ignorerer du den bare. Så slapper den langsomt af. Hvis den ender oppe på skødet af dig og ryster, skal den ned på gulvet - puf den blidt. Kæl den langsomt bag ørerne - så den slapper af og tal IKKE til den. Du skal udstråle RO og INGEN FARE:
Sæt en DAP - efterligning af hundemors hormonduft i din stikkontakt gerne 4-5 dage før nytårsaften eller senest nytårsaften Det er ferromoner der dæmper hundens angst - fordi det dufter af MOR.
Det der ikke virker: At ynke hunden. Det forøger dens angst og den tænker: Uh, vi er to der er bange!
Det der virker som ikke er behageligt: medicinering gør hunden sløv så den sover. Men den kan ikke stå sikkert på sine ben de næste 3-4 dage. Det er frygtelig synd. Pas i så fald godt på dosis er korrekt.

Af dyrlæge Henrik Strange

Hvorfor er hundene bange for fyrværkeri?
Nogle hunde udvikler angst for fyrværkeri. Set med hundens øjne, kommer alle lysglimt og brag uden nogen forvarsel og derfor fuldstændigt uforudsigeligt. Fyrværkeri er i dag så forskelligartet, at det udover at indeholde lysglimt ofte ledsages af høje lyde. Der findes hunde, som reagerer på bestemte lyde, andre hunde reagerer på lysglimtene, mens andre igen reagerer på det hele.
 
Der findes flere typer angst. Enten en generel angst, hvor hunden reagerer ængsteligt overfor mange forskellige situationer eller en mere specifik angst, hvor trygge hunde reagerer overfor en bestemt situation/ting. Hunde, der lider af den generelle angst, har ofte haft en utryg baggrund, f.eks. en dårlig socialisering tidligt i livet eller måske en dårlig prægning, men angsten kan også være nedarvet. Angst for nytårsfyrværkeri kan være en af de situationer, hunden er bange for.
 
Årsagen til angsten er forskellig fra hund til hund, men måske har hunden været tilstede, mens der blev affyret fyrværkeri på gaden eller oplevet et kanonslag på tæt hold. Denne specifikke angst kan udvikle sig til en generel angst for andre situationer, hvis den ikke behandles.
 
Hvornår skal man starte træningen?
Det er en generel fejlopfattelse, at træning med hunden skal foregå i december måned. I forbindelse med at det første krudt skydes af i december måned, bliver ejeren opmærksom på problemet, og vil derfor gerne nå at træne med hunden inden nytårsaften. Træning til nytårsaften skal foregå i løbet af hele året, gerne med start i det tidlige forår.
 
Der findes forskellige typer af træning. Det er vigtigt, at gøre sig klart hvilken type hund man har at gøre med. Mentalt er der stor forskel på understimulerede hunde og nervøse hunde. Nogle hunde kan tilvænnes de høje brag ved at lytte til en CD med forskellige lyde. Men andre hunde opfatter dog ret hurtigt, at det ikke er fyrværkeri, ikke mindst fordi lysglimtene mangler, og overfor denne gruppe virker lydterapien ikke.
 
Det bedste er at gå langsomt til værks og få en hjælper til at affyre fyrværkeri, først på lang afstand og senere tættere på. Ofte kan det hjælpe hunden, at ejeren står imellem affyringsstedet og hunden. Det kan virke som en fysisk og psykisk beskyttelse af hunden. Husk at hunden skal belønnes for ikke at udvise angst. Den må aldrig ynkes, når den er bange. Det kan virke forstærkende på angsten.
 
Medicinsk behandling i sig selv kan ikke kurere hundes angst, men hvis angsten er dæmpet, kan hunden være mere modtagelig for træning. Med andre ord: det er træningen og samhørigheden med ejeren, som er behandlingen, men uden brug af angstdæmpende medicin kan det være svært at holde hunden koncentreret om øvelserne, da den hele tiden distraheres af forhold, som gør den bange.
Man kan groft opdele hundene i 4 grupper, som alle kræver forskellig træning og medicinsk behandling:
 • De hunde, der bliver angste/nervøse allerede i december ved de første tegn (lyde) på fyrværkeri.
 • De hunde, der først begynder at reagere mellem jul og nytår, når fyrværkeriet tiltager.
 • De hunde, der udelukkende reagerer nytårsaften, men er både urolige og bange.
 • De hunde, der er lidt urolige selve nytårsaften.

Hvilke typer medicin findes til angste hunde?
De fleste typer medicin, som kan anvendes i forbindelse med Nytårsaften er receptpligtige. Din dyrlæge skal, med baggrund i kendskabet til din hund, vælge medicin og dosering. Det skal understreges , at man ikke skal anvende medicin til mennesker, da det kan have en helt anden effekt på hunde.
 
Der findes mange forskellige måder at behandle hundes angst for fyrværkeri:
 • En type angstdæmpende medicin indeholder clomipramin. Medicinen har en indkøringsperiode på mellem 2 og 4 uger, før den maksimale effekt kan ses, og det anbefales derfor at starte behandling i løbet af efteråret. I behandlingsperioden anvendes lydterapi med CD og de skud, som kommer i løbet af december som tilvænning.
 • En anden type angstdæmpende medicin indeholder stoffet apozepam. Det virker ikke fremmende for indlæring, men er udelukkende angstdæmpende. Denne type gives typisk i december måned alene eller i kombination med sløvende medicin.
 • Sløvende medicin indeholder oftest acepromazin. Dette lægemiddel er det mest udbredte til behandling af nytårsangst hos hunde. Det skal dog understreges, at det ikke har nogen angstdæmpende effekt, og at hunden derfor stadig er bange nytårsaften. I nogle studier hævdes det, at acepromazine skærper hørelsen, og derfor anbefales det, at man bruger det i kombination med angstdæmpende medicin, f.eks. apozepam.
 • Endelig findes en række naturlægemidler og kosttilskud som anvendes i forbindelse med angst for nytårsfyrværkeri. Den nyeste forskning har vist effektive behandlings resultater ved brug af duftferomonerne DAP, som hunden vil forbinde med en tryg tilværelse. Alt efter intensiteten i afskydning af fyrværkeri i december kan man vælge at behandle hele december måned, men for at opnå fuld effekt skal hjemmet være behandlet minimum 14 dage før Nytårsaften.

Du skal kontakte din dyrlæge, hvis...
 • Din hund lider af angst for fyrværkeri.
 • Du har spørgsmål til hvilken medicinsk behandling, hunden får.
 • Du er i tvivl om, at du har den optimale behandling klar til nytårsaften.

Dyrenes e-butik:
Zylkene

TLF.+45 29728236 SKIBSTRUPVEJ 31 3140 LSGRDE Add-To-TomTomTILFJ TIL TOMTOM