TILMELD NYHEDSBREV

Jeg får ofte spørgsmålet "Hvorfor overfalder min hund andre hunde"? Jeg har saxet dette fra www.gipote.dk, hvor adfærdsbehandler Isabella Andersen svarer. Hundeejeren har beskrevet det godt og det er et fint svar, som jeg også kan stå inde for.

Hej Isabella, 

Vi har en eng. staffordshire terrier på 4 år som er en helt fantastisk familiehund og rigtig godmodig overfor alle mennesker... MEN hun har en underlig opførsel overfor stortset alle andre hunde! Hun har altid været med rundt og har fra helt lille hvalp været med i hundeparker hvor hun har mødt alle mulige forskellige hunde og hun har de første 3 år af sit liv boet sammen med en rigtig sød hanhund så hun er vant til andre hunde. Men trods dette er hun vildt dominerende og jeg er meget nervøs for at lade hende hilse på andre hunde.

Hun har flere gange "sprunget på" andre hunde, både tæver og hanhunde, men (udfra hvad jeg tolker) kun for at dominere! Det vil sige at hun aldrig har skadet en anden hund udover en enkelt gang hvor en stor tæve direkte angreb hende da hun var 2,5år hvor de begge havde en del skrammer, heldigvis ikke alvorligt da det hurtigt blev stoppet. Men jeg mener at hvis hun vil skade andre hunde ville hun jo have gjort det alle de andre gang, hvilket ikke er sket men jeg synes stadig det er meget frustrende at hun har denne opførsel. Iøvrigt så stivner hun ofte og stirre når hun ser andre hunde men hun trækker sjældent i snoren for at komme hen til dem og hun gør aldrig af dem, ikke engang hvis de gør af hende og virker agressive, så kan jeg godt sige "Nej!" og vi går videre. Jeg synes det er meget svært at tolke disse signaler og ved ikke om jeg kan stille noget op?

Det skal måske nævnes at mine svigerforældre har en jævnaldrende golden retriver tæve som vores staff Maggie fungere fint sammen med uden at de som sådan har prøvet hinanden af, de acceptere bare ligesom hinandens tilstedeværelse. Min far har derimod en kastreret dansk svensk gårdhund som hun plejer at kunne lege med men pludselig for en måned siden røg de uden videre i totterne på hinanden og fik begge nogle mindre skræmmer.. Men igen kunne det have gået meget galt hvis især Maggie jo som sådan ville skade den anden da han er meget mindre og mere skrøbelig..

Vi har så selv lige i sidste uge anskaffet os en 3 mdr gammel tævehvalp (beagle blanding) som vi var MEGET nervøse over at skulle introducere Maggie for! Men efter under et døgn er de to bedste venner og den gamle er livet op på en helt ny måde.. Ved godt at en hvalp overgiver sig med det samme, men det er for at sige at Maggie vel som sådan er meget god til at begå sig trods sin dominas..

Er min staff Maggie bare en "sur dame" som ikke vil bestemme - hvilket vi som ejere så må lærer at leve med! -eller kan vi gøre noget for at ændre denne adfærd?

Mvh Camilla

Hej Camilla

For det første vil jeg gerne mane i jorden at det hun gør udenfor flokken er et udtryk for dominans. Dominans er et begreb der udelukkende finder sted indenfor flokken! Hendes adfærd er helt normal for en Staff, set med mine øjne, at hun "springer på dem" kan være en udtryk for hendes selvsikkerhed, eller simpelthen hendes måde, især i kraft af hendes race, at møde andre hunde på.

Det glæder mig at høre at hun ikke har "onde" hensiger og at hun ikke har skadet nogen, udover da hun selv blev angrebet. Desværre kan en episode som denne dog meget let sætte gang i en uønsket adfærd i forhold til mødet med andre hunde. Det er ofte tilfældet at de kan med alle andre hunde, indtil den dag de bliver overfaldet. Så er løbet desværre ofte kørt i forhold til mødet med nye hunde.

Det er, i mine øjne, helt normalt for en Staff ikke at kunne med artsfæller af samme køn, medmindre hunden er vokset op med dem. Jeg kender også rigtig mange både Amstaffer og Staffer der udemærket kan med andre hunde, også dem de ikke kender godt. Det er dog vigtigt at være opmærksom på at dette ikke er det de er avlet til og at det derfor er HELT NORMALT hvis de ikke kan med alle hunde. (Derimod er de jo avlet til at elske mennesker, hvilket alle der kender dem godt kan skrive under på :-))

At din pige "stivner" er også en helt normal adfærd og et signal om at hun nu er "på vagt" overfor den anden hund. Det betyder ikke nødvendigvis at hun vil angribe den, men betyder at hvis den anden "spiller op" så er hun også parat til at tage "kampen" op.

At du i denne situation afleder hende og blot går videre er det helt rigtige at gøre. Da de, ifølge racestandarden, ikke må være opsøgende for at slås, er hun altså en helt normal Staff pige der forholder sig afventende. Mange tror at denne type hunde ikke bruger nogle signaler. Dette er fuldstændig forkert!! De bruger nøjagtig ligeså mange signaler som alle andre hunde gør. Det er imidlertid når de holder op med at sende signaler og "stivner" at man skal være på vagt. Hvis man ikke hurtigt får dem væk fra situationen kan det nemlig nemt ende med problemer. De "slukker" dog ligeså hurtigt igen og er derfor meget nemme at aflede før det går galt.

Din fars hund er, i kraft at sin kastration, hverken han eller tæve i hendes øjne. Derfor kan der godt risikere at komme konflikter, hvis hun ikke længere er så glad for andre hunde. Er han mon for nyligt kastreret? Under alle omstændigheder ville jeg, hvis det var min hund, ikke lade dem være løse sammen et stykke tid, men blot gå nogle hyggelige ture så de igen kan forbinde hinanden med noget positivt.

Med hensyn til jeres lille nye hvalp er det skønt at høre at de er bedste venner. Der er selvfølgelig ikke nogen garanti for at de vil fortsætte med dette når den lille bliver kønsmoden, men jeg kender mange Staffer og Amstaffer der lever fint sammen med samme køn.

Det skal blot her nævnes at en ansvarlig ejer vil tænke sig om flere gange før man lader dem være alene hjemme sammen. Jeg synes du lyder som en seriøs og god Staff ejer og det er dejligt at du tager hendes signaler alvorligt..
I mine øjne lyder hun ikke som en "sur dame" men blot en helt almindelig Staff pige der er blevet voksen og har sine grænser i forhold til andre hunde.

Vær glad for de hundevenner hun nu har, og lad være med at forvente at hun nødvendigvis har behov for eller lyst til at få nye venner :-) Sidst men ikke mindst vil jeg lige sige at ingen seriøs ejer vil lade sin Staff rende løs på steder hvor der kan komme fremmede hunde. (Det er dog heller ikke min opfattelse at du gør). Vi ved allesammen hvem der 100 % sikkert får skylden hvis der sker noget, også selvom det måske ikke er dem der "starter".

Det er en stærk hund der ikke er avlet til at gi op, så pas på jeres vovser derude, både for jeres eget individs - men også for racens skyld. Hvis du har brug for yderligere hjælp til at læse din vovsepige, er du velkommen til at kontakte mig for aftale om en konsultation. Her vil jeg bedre kunne se lige din hunds hensigt og motivation.

Mange venlige hilsener fra
Isabella Andersen

TLF.+45 29728236 SKIBSTRUPVEJ 31 3140 LSGRDE Add-To-TomTomTILFJ TIL TOMTOM