TILMELD NYHEDSBREV

Hvorfor uddøde den hvide hundelort?

16. maj 2010 kl. 12:20 fra www.videnskab.dk

SPØRG VIDENSKABEN CLASSIC: Hvorfor er det kun brune hundelorte, der dekorerer gader og stræder? Engang fandtes der også hvide, skriver en læser.


Hvor blev de hvide hundelorte af? Det har Jens Brandt undret sig over. Han er 43 år og husker, at dengang han var dreng, lå der hvide hundelorte på gaden. Men dem ser han ikke i dag. I dag er de alle brune. Han spørger, om det et tilfælde, eller om hundens kost har ændret sig.

Hans Henrik Dietz fra Institut for Mindre Husdyrs Sygdomme, LIFE, Københavns Universitet, ler, da han bliver stillet spøgsmålet.

»Ja, det er da et godt spørgsmål. Og jeg vil svare, at der umiddelbart er flere faktorer som spiller ind,« siger Hans Henrik Dietz.

Hundemaden har ændret sig

Hundens foder har ændret sig.

»Tidligere fodrede man i langt høje grad sine hunde med rester, det vil også sige deciderede knogler. Når de knogler blev tygget i stykker, blev de til en slags hvid cement nede i hundens mave, som kom ud som hvide lorte. Så ændringen i farve skyldes altså også - som Jens selv er inde på - at hundens foder har ændret sig,« siger Hans Henrik Dietz.

Således oplyste sender Videnskab.dk en T-shirt til Jens Brandt som tak for et godt spørgsmål. 

TLF.+45 29728236 SKIBSTRUPVEJ 31 3140 LSGRDE Add-To-TomTomTILFJ TIL TOMTOM