TILMELD NYHEDSBREV

HJERTERM HOS HUNDE
Af dyrlæge Ulrik Westrup


Hvad er hjerteorm hos hunde?
Hjerteorm hos hunde går også under betegnelsen fransk hjerteorm. Det er en parasit, der har ræv, grævling og hund som hovedvært, og som hovedsageligt benytter snegle som mellemvært. Den har fået sit navn, fordi den voksne orm kan findes i hundens hjerte - mere nøjagtigt i højre hjertehalvdel - hvor den opholder sig i det område, hvor de store blodkar går ud til lungekredsløbet. Ormen kan få en størrelse på 10-14 mm.
Det er ikke så mange år siden, man første gang diagnosticerede tilfælde af hjerteorm i Danmark, og sygdommen er et udbredt problem, navnlig omkring København. Sygdommen opstår mest hos yngre hunde, og det skyldes formentlig, at hvalpe er mere tilbøjelige til at spise snegle end de lidt ældre hunde.
Følgesygdommene til en infektion med hjerteorm vil typisk være lungebetændelse. I værre tilfælde kan der forekomme blodpropper i bl.a. hjerte og lunger.

Hvad er symptomerne på hjerteorm?
Symptomerne vil ofte være de samme, som man ser ved almindelig lungebetændelse:
  • Hoste
  • Nedsat appetit
  • Vægttab
  • Nedsat udholdenhed
  • Hurtig vejrtrækning
  • Evt. opkastninger
 
Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen hjerteorm?
Diagnosen stilles normalt ud fra afføringsprøver, der undersøges for ormelarver ved hjælp af et mikroskop.

Hvordan behandles hjerteorm?
Hvis man har stillet diagnosen hjerteorm, skal hunden behandles med et ormemiddel. Fenbendazoler, f.eks. Panacur® er effektive midler. Behandlingen skal gentages en 2-3 gange med 10 dages mellemrum. Dyrlægen vil derefter følge op på behandlingen med fornyede afføringsundersøgelser for at være sikker på, at parasitten er udryddet.
Det vil meget ofte være nødvendigt at lave støttende behandling. Hunden vil ofte have udviklet lungebetændelse, når den bringes til dyrlægen, og denne skal selvfølgelig også behandles. En anden ting, man skal være opmærksom på, er omfanget af ormeinfektionen. Hvis der er tale om en stor ormeinfektion, vil hunden kunne få en allergisk reaktion på grund af de mange døde orme i brysthulen.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har hjerteorm?
Hvis ikke forandringerne i lunger og hjerte er store, er fremtidsudsigterne gode, da behandlingen normalt er meget effektiv.

Hvorfor får hunde hjerteorm?
Hjerteormens vej til hunden går gennem ræven, som er hovedværten for hjerteorm. Hvis ræven er inficeret med hjerteorm, vil parasitten lægge sine æg i blodbanen. Æggene ender i lungens små blodkar (kapillærerne), hvor de udklækkes og havner i lungerne. Ræven hoster larverne op og sluger dem, hvorefter de ender i afføringen. Rævens afføring bliver så spist af snegle, som på den måde optager larven. I sneglen gennemgår parasitten to udviklingsstadier, og er derefter klar til at inficere en ny ræv eller en hund. Når en hund så spiser sneglen, får den hjerteorm.

Hvad er risikoen for, at din hund får hjerteorm?
Risikoen for at få hjerteorm er meget afhængig af, hvor i landet man bor. Hunde i storkøbenhavnsområdet er mest udsatte. Man mener, det skyldes den tætte forekomst af ræve.
Men også forekomsten af snegle har stor betydning for sygdommens udbredelse. Følgende snegle fungerer som mellemvært for hjerteormen:
  • Sort skovsnegl
  • rød skovsnegl
  • spansk skovsnegl
  • stor kældersnegl
  • alm. kældersnegl
  • foldsnegle
  • havesnegle
  • lundsnegle
  • vinbjergsnegle.
Endvidere har man fundet ud af at frøer også kan fungere som mellemvært.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få hjerteorm?
Alle racer er lige udsatte.

Anden viden om hjerteorm hos hunde:
Man har fundet hunde med hjerteorm i andre områder i Danmark end i København, nemlig i Fåborg og Dronninglund. Man må formode, at sygdommen vil blive mere udbredt på grund af den øgede mulighed for vandring imellem øerne via broerne. I 2003 er der hos en grævling fra Varde-området blevet afsløret massiv infektion med hjerteorm.
TLF.+45 29728236 SKIBSTRUPVEJ 31 3140 LSGRDE Add-To-TomTomTILFJ TIL TOMTOM